×

منوی بالا

منوی اصلی

دسترسی سریع

اخبار سایت

true

ویژه های خبری

true
    امروز  سه شنبه - ۱۳ آذر - ۱۴۰۳  
false
true
برای ترویج زبان و ادب فارسی باید به روش‌های نوین روی بیاوریم

به گزارش چغادک نیوز به نقل از ایرنا، شهریار در سرودن انواع گونه‌های شعر فارسی مانند قصیده، مثنوی، غزل، قطعه، رباعی و شعر نیمایی‌ تبحر داشته‌است. اما بیشتر از دیگر گونه‌ها در غزل شهره بود و از جمله غزل‌های معروف او می‌توان به «آمدی جانم به قربانت» اشاره کرد. شهریار نسبت به علی‌بن‌ابی‌طالب(ع) ارادتی ویژه و همچنین شیفتگی بسیاری نسبت به حافظ داشته‌است. استاد شهریار به زبان‌های آذری و فارسی شعر سروده است و همچنین او بر این عقیده بود که شعر فرصتی برای بیان اندیشه‌های ژرف انسانی در همه‌ موضوعات است.

۲۷ شهریور ماه، سال‌روز درگذشت استاد شهریار، با تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی روز شعر و ادب پارسی نام‌گذاری شده است. به همین مناسبت با همکاری بنیاد استاد شهریار و دانشگاه ارومیه، هفتمین دوره کنگره بین‌المللی شعر و ادب فارسی برگزار خواهد شد. نشست رونمایی از پوستر این کنگره در ایرنا برگزار شد.

در این نشست عباس بانج‌شفیعی هیات علمی و معاون پژوهش و فناوری دانشگاه ارومیه، علیرضا مظفری مدیر گروه ادبیات فارسی ارومیه و دبیر کمیته علمی هفتمین کنگره بین‌المللی شعر و ادب فارسی نکوداشت استاد شهریار، جواد وندنوزوز دبیر اجرایی هفتمین کنگره بین‌المللی شعر و ادب فارسی نکوداشت استاد شهریار و رئیس بنیاد استاد شهریار، علی اکبر کمالی نهاد عضو هیات علمی دانشگاه فرهنگیان و رئیس اتحادیه انجمن‌های ادبی و معلمان سراسر کشور و علیرضا منوچهریان عضو هیات علمی دانشگاه علامه طباطبایی و مترجم حضور داشتند.

در ادامه بخش پایانی این نشست را می‌خوانید. برای مطالعه بخش نخست نشست اینجاکلیک کنید.

برای ترویج زبان و ادب فارسی باید به روش‌های نوین روی بیاوریم

مخاطبان وارد عمق نمی‌شوند

وضعیت توجه جامعه به مسائل مرتبط با زبان و ادب فارسی را چگونه ارزیابی می‌کنید و برگزاری این کنگره‌ها چه تاثیری بر جامعه می‌تواند داشته باشد؟

شفیعی: به نظر می‌رسد این همایش‌ها باید به شکل جذاب‌تری برگزار شود، با اعلام خبر برگزاری کنگره ادبی همواره به فکر شب شعر یا کنفرانس‌های ادبی می‌افتیم که ممکن است برای گروهی جذاب باشد، این در حالی است که این برنامه‌ها برای نسل جوان خسته کننده است. شاید باید بتوانیم از جذابیت‌های فضای مجازی در این حوزه استفاده کنیم.

شاید باید بتوانیم از جذابیت‌های فضای مجازی در حوزه فرهنگ و ادب استفاده کنیم

شاید بتوانیم انیمیشن‌ها و کلیپ‌هایی از زندگی شهریار تولید کنیم، زیرا زندگی استاد شهریار پر از لحظه‌های جذاب و دراماتیک برای نسل جوان، نسل حاضر و حتی نسل قدیمی است. در این روزها افراد قدری کم حوصله شدند و مانند گذشته حوصله ندارند، غالبا دوست دارند در دو تا پنج دقیقه کلیپ را ببینند و وارد عمق نمی‌شوند. بنابر این اگر دنبال گسترش فرهنگ و زبان فارسی هستیم باید به روش‌های نوین روی بیاوریم.

کیفیت و کمیت آثاری که در هفتمین دوره به دبیرخانه کنگره بین‌المللی شعر و ادب فارسی رسید را نسبت به دوره‌های گذشته ارزیابی کنید.

مظفری: به محض اینکه در فراخوان اعلام شد، این کنگره مقالات نو و بدیع را جمع‌آوری می‌کند، استقبال خوبی به ثبت رسید، البته تجربه نشان داده ارسال مقاله‌ها در ماه آخر به اوج می‌رسد. تا به حال حدود ۶۰ مقاله بسیار خوب از داخل و خارج به دبیرخانه رسیده است. این روند برای ما ارزش و اعتبار دارد.

برای ترویج زبان و ادب فارسی باید به روش‌های نوین روی بیاوریم

شهریار متولد ساحت شعر فارسی است

مخاطب این همایش دانشگاهیان هستند یا از شاعران و ادب دوستان هم مقاله‌های قابل قبول دریافت کردید؟

مظفری: همواره در این همایش‌ها شاهد علاقه‌مندی و مشارکت عمومی بودیم. باید توجه داشت که مخاطب بیشتر همایش‌ها، دانشگاهیان هستند. در این همایش جنبه عمومی هم درنظر گرفته شده است و بر حسب محبوبیتی که شهریار در دل ایرانی‌ها دارد، از خارج از محیط‌های دانشگاهی هم مقالات خوبی به دبیرخانه رسیده است؛ برخی از آن‌ها نگاه‌های ناب و تازه‌ای هستند که نسبت به شعر شهریار انداختند و امید است که کنگره ماندگاری داشته باشیم.

وبگاهی در اختیار داریم که همایش در آن بارگذاری می‌شود، این وبگاه از طرف موسسه استنادی و پایش علم و فناوری جهان اسلام(ISC) نظارت می‌شود. آثار رسیده چه از طرف پژوهشگران دانشگاهی باشد یا از خارج از دانشگاه، باید داوری شود و توسط سه داور مورد ارزیابی قرار بگیرند. در نتیجه در مورد جنبه‌های علمی این همایش شک و تردیدی باقی نخواهد ماند.

امسال همایش را در دو محور کلی پیش بردیم. یک محور آن نکوداشت استاد شهریار و سالگرد رحلت او است که در روز ۲۷ شهریور اتفاق افتاد. همچنین در دومین محور به شعر فارسی جایگاه خاصی دادیم. شهریار متولد ساحت شعر فارسی است و از این نظر برای شناخت شهریار باید این ساحت و وطن فرهنگی او را خوب بشناسیم. به همین دلیل محور دومی هم جدا کردیم تا دراین محور صاحب نظران از اخص و دانشگاهیان، داخل یا خارج و عموم مردم بتوانند در این حوزه نکته‌های نو یافته و جدید خود را ارئه کنند.

برای ترویج زبان و ادب فارسی باید به روش‌های نوین روی بیاوریم

دیدار شاعران، نویسندگان و شرکت‌کنندگان با وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی

چه برنامه‌هایی حاشیه‌ای برای هفتمین کنگره بین‌المللی شعر و ادب فارسی در نظر دارید؟

وندنوروز: خوشبختانه از طرف وزارت علوم به این کنگره درجه علمی و پژوهشی داده شده و همینطور دانشگاه ارومیه برای کنگره درجه بین‌المللی اختصاص داده یعنی پژوهشگرانی که در دانشگاه‌ها و مراکز تحقیقات فرهنگ می‌کنند از دو امتیاز بین‌المللی بودن این کنگره و همچنین علمی و پژوهشی بودن این کنگره بهره‌مند خواهند شد.

در حاشیه برگزاری این رویداد علمی فرهنگی و اجتماعی شاهد رونمایی از کتاب ارج‌نامه استاد شهریار که مجموعه یادداشت‌های علمی استادان دانشجویان و پژوهشگران زبان و ادب فارسی است رونمایی خواهیم کرد. همچنین رونمایی از مجموعه مقالات هفتمین کنگره بین‌المللی شعر و ادب فارسی را خواهیم داشت.

برای ترویج زبان و ادب فارسی باید به روش‌های نوین روی بیاوریم

در حاشیه برگزاری هفتمین کنگره بین‌المللی شعر و ادب فارسی ۲۰عنوان کتاب تخصصی که به تایید کمیته علمی هفتمین کنگره بین‌المللی شعر و ادب فارسی رسیده است، رونمایی خواهدشد. همچنین پایان‌نامه‌ها و رساله‌های دانشجویان و پژوهشگرانی که در حوزه استاد شهریار کار کردند، به نمایش گذاشته می‌شود.

همچنین دیدار شاعران، نویسندگان و شرکت‌کنندگان با وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و رونمایی از تمبر یادگاری استاد شهریار از برنامه‌های جنبی این کنگره خواهد بود. برگزاری جلسات دیدار شاعران سراسر کشور با مجموعه استادان و کمیته علمی از دیگر برنامه‌های این کنگره است.

 

انتهای پیام/

false
true
false
true

شما هم می توانید دیدگاه خود را ثبت کنید

√ کامل کردن گزینه های ستاره دار (*) الزامی است
√ آدرس پست الکترونیکی شما محفوظ بوده و نمایش داده نخواهد شد


false