- 14 تیر 1404
- صفحه اصلی چغادک نیوز , يادداشت ها
- کد خبر 134817
- ایمیل
- پرینت
true
true
true
false
false
true
true
true
سایز متن /
true

به گزارش چغادک نیوز: خدارحم فراشبندی وکیل پایه یک دادگستری و از فعالان مدنی در یادداشتی پیرامون تجاوز اسرائیل علیه جمهوری اسلامی ایران نوشت:
۱. مقدمه:
تجاوز نظامی آشکار رژیم جعلی اسرائیل به خاک جمهوری اسلامی ایران – به ویژه در حالی که مذاکرات یا پیامهای علنی غیر جنگی در جریان است – نه تنها نقض آشکار اصول حقوق بینالملل، بلکه زیر پا گذاشتن عدالت و وفاق انسانی است. طرح این مسئله و پیگیری حقوقی آن، از منظر دادگاههای بینالمللی و نیز قوای داخلی، ضرورتی اجتنابناپذیر است.
۲. ممنوعیت توسل به زور در منشور ملل متحد
طبق ماده ۲ بند ۴ منشورسازمان ملل متحد، «کلیه اعضا باید در روابط بینالمللی خود از تهدید به زور یا استعمال آن علیه تمامیت ارضی یا استقلال سیاسی هر کشوری خودداری کنند». استثناهای محدودی مقرر شده که تنها دفاع مشروع طبق ماده ۵۱ یا اجازه شورای امنیت را پوشش میدهد؛ که هیچیک در این واقعه مصداق ندارد.
۳. اصل عدم تجویز قانون به متجاوز
در حقوق بینالملل، قاعده طلایی آن است که متجاوز نباید بتواند با رفتار غیرقانونی، بهره یا حقی از وضعیت جدید کسب کند (اصل «عدم تحصیل منفعت از عمل غیرقانونی» – Ex injuria jus non oritur).
بنابراین، اقدامات زدیم نامشروع اسراییل هیچ مشروعیتی برای آنان ایجاد نمیکند؛ و جامعه جهانی و مراجع ذیصلاح، ملزم به نفی و رفع آثار آن هستند.
۴. مذاکرات و حاکمیت اصل حسن نیت
مذاکره، نشانه حسن نیت طرفین است و هرگونه اقدام نظامی در جریان و به موازات( مذاکرات غیر مستقیم رسمی ایران وآمریکا)، نقض فاحش اصل حسن نیت (good faith) و حقوق عرفی بینالملل شمرده میشود. اصل وفای به عهد (Pacta Sunt Servanda) نیز بر این مبناست.
۵. مسئولیت بینالمللی متجاوز
طبق مواد ۱ تا ۴۸ «پیشنویس مسئولیت بینالمللی دولتها» (کمیسیون حقوق بینالملل سازمان ملل – ILC)، تجاوز مسلحانه منجر به:
– مسئولیت قطع تجاوز
– جبران خسارت – بازگشت به وضعیت سابق (restoration) – تحت پیگرد قرار گرفتن در محاکم صلاحیتی بینالمللی خواهد شد..
۶ باامعان نظر به صلاحیت محاکم بینالمللی و وظیفه دادگاه امور بینالملل قوه قضاییه به رسیدگی به این دعاوی
وراهکارهای حقوقی شامل موارد : دادگاههای داخلی (دادگاه امور بینالملل قوه قضاییه، به استناد ماده ۸ کنوانسیون مقابله با اعمال تروریستی)
– ارائه شکواییه به مجامع منطقهای و جهانی (من جمله نشست اضطراری مجمع عمومی سازمان ملل طبق روند پزیرفته شده بینالمللی)
تشکیل هیأت حقیقتیاب و ارائه اسناد نقض آشکار حقوق بشر میباشد
با توجه به مراتب فوق، از ریاست محترم قوه قضاییه جمهوری اسلامی ایران تقاضا میشود: دستور تهیه فوری لایحه شکایت رسمی علیه تجاوز رژیم غیر قانونی اسرائیل را صادر فرمایند.
نسبت به ثبت شکایت در مراجع منطقهای، مجمع عمومی سازمان ملل و ارائه اسناد کافی در دادگاه امور بینالملل اقدام عاجل مبذول گردد.
زمینه فعال شدن ظرفیت پیگرد بینالمللی از جمله همکاریهای منطقهای و ابتکار عمل حقوقی بهرهبرداری شود.
نتیجهگیری و نظریه حقوقی
بر اساس قانون، دادگاه امور بینالملل قوه قضاییه میتواند رأی به محکومیت کامل رژیم متجاوز و جبران خسارات مادی و معنوی وارده صادر کند و همچنین، پیگیری ادامهدار از مراجع بینالمللی و الزام نهادهای بینالمللی به پذیرش مسئولیتها را درخواست نماید.
در نهایت: «شرف و غیرت هر ایرانی خود ماده واحدهای است که هیچ تبصرهای ندارد.»
false
true
false
true