×

منوی بالا

منوی اصلی

دسترسی سریع

اخبار سایت

true

ویژه های خبری

true
    امروز  شنبه - ۱ اردیبهشت - ۱۴۰۳  
false
true
ناترازی بودجه ۱۴۰۰ با نرخ ارز جدید روحانی/ دولت لایحه بودجه را پس می‌گیرد؟

به گزارش چغادک نیوز،  حسن روحانی رئیس جمهور در جلسه امروز هیئت دولت با انتقاد مجدد از تصمیم کمیسیون تلفیق مجلس مبنی بر حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی و افزایش قیمت ارز محاسباتی در لایحه بودجه سال آینده از ۱۱۵۰۰ تومان به ۱۷۵۰۰ تومان گفت: اگر صرفا ۷ میلیارد دلار منابع ایران که در بانک‌ یکی از کشورها{کره جنوبی} بلوکه شده، در اختیار بانک مرکزی قرار بگیرد، فردا صبح قیمت دلار از ۲۵ هزار تومان به ۱۵ هزار تومان می‌رسد.

اگر این اظهارات رئیس جمهور را در کنار فرض دولت در تدوین لایحه بودجه یعنی صادرات ۲٫۳ میلیون بشکه ای نفت در سال آینده و همچنین این موضوع که منابع بلوکه شده ایران در کره جنوبی صرفا بخشی از کل منابع بلوکه شده ایران در کشورهای خارجی است، قرار دهیم، به نتایج قابل تاملی میرسیم.

به صورت خلاصه، دولت انتظار دارد که سال آینده تحریم ها رفع شده و حداکثر قیمت دلار ۱۵ هزار تومان باشد زیرا احتمالا علاوه بر منابع بلوکه شده ایران در کره جنوبی، حداقل بخشی دیگر از منابع بلوکه شده ایران در کشورهای دیگر هم آزاد خواهد شد. در واقع، دولت و بخصوص شخص آقای رئیس جمهور انتظار دارد قیمت دلار در سال آینده به مراتب پایین تر از ۱۵ هزار تومان باشد و نرخ مذکور، عملا حداکثر قیمت دلار در سال ۱۴۰۰ خواهد بود.

*لایحه بودجه ۱۴۰۰ هیچ تناسبی با ارز ۱۵ هزار تومانی ندارد

با این وجود، لایحه بودجه ۱۴۰۰ هیچ تطابقی با این پیش بینی دولت که می توان نام آنرا نرخ «ارز جدید روحانی» ندارد (اولین نرخ «ارز روحانی» ۱۱۵۰۰ تومان بود که حدود یک ماه قبل رسانه ای شد) زیرا:

الف- از آنجایی که کل منابع نفتی دولت (منابع ناشی از صادرات نفت خام و میعانات گازی) در سال آینده، ۱۵٫۹۵ میلیارد دلار (معادل ۱۸۳٫۴ هزار میلیارد تومان با استفاده از نرخ ارز محاسباتی ۱۱۵۰۰ تومانی) است و دولت قصد دارد ۸ میلیارد دلار ارز را با نرخ ۴۲۰۰ تومان تخصیص دهد، عملا نرخ ارز نیمایی در لایحه بودجه با یک محاسبه ساده بدست می آید. منابع ریالی ناشی از تسعیر مابقی منابع نفتی (۷٫۹۵ میلیارد دلار) با نرخ ارز نیمایی، ۱۴۹٫۸ هزار میلیارد تومان است. در نتیجه، نرخ ارز نیمایی در لایحه بودجه ۱۴۰۰ برابر ۱۸۸۵۰ تومان است. گفتنی است دولت برخلاف رویه سال های اخیر، تاکنون به صورت رسمی این رقم (نرخ ارز نیمایی در لایحه بودجه ۱۴۰۰) را اعلام نکرده و به کمیسیون تلفیق مجلس هم رقم ۱۷۵۰۰ تومان را اعلام کرده که غیرواقعی است.

ب- دولت در جدول منابع هدفمندی یارانه ها در تبصره ۱۴ لایحه بودجه، درآمد ناشی از صادرات فرآورده نفتی در سال آینده را ۱۲۰ هزار میلیارد تومان درنظر گرفته است که با توجه به اینکه رقم مذکور بر مبنای صادرات ۷٫۰۵ میلیارد دلاری فرآورده نفتی در سال ۱۴۰۰ محاسبه شده است، نرخ تسعیر ارز در این بخش ۱۷۰۰۰ تومان درنظر گرفته شده است.

ج- بررسی های دیوان محاسبات کل کشور نشان می دهد منابع و مصارف بسیاری از شرکت‌های دولتی از جمله شرکت ملی گاز ایران در سال آینده بر مبنای ارز ۲۵۰۰۰ تومانی محاسبه شده است. حدود ۲۵ تا ۳۰ هزار میلیارد تومان از منابع بودجه عمومی متاثر از عملکرد شرکت‌های دولتی است و تغییر چشمگیر نرخ ارز، این محاسبات را به میزان قابل توجهی تحت تاثیر قرار می دهد.

حال اگر صرفا درآمدهای مذکور را بر مبنای رقم اعلام شده توسط رئیس جمهور، مجددا محاسبه کنیم یعنی به جای رقم ۱۸۸۵۰ تومان و ۱۷۰۰۰ تومان، رقم ۱۵۰۰۰ تومان را ملاک قرار دهیم، منابع نفتی حدود ۳۰ هزار میلیارد تومان و منابع هدفمندی یارانه ها حدود ۱۴ هزار میلیارد تومان کاهش می یابد و عملا هم تراز منابع و مصارف بودجه عمومی و تراز منابع و مصارف هدفمندی یارانه ها به هم می‌ریزد.

* دولت لایحه بودجه را پس می‌گیرد؟

با توجه به آنچه گفته شد و در راستای تراز کردن منابع و مصارف لایحه بودجه ۱۴۰۰ مطابق دیدگاه های دولت، ضرورت دارد فورا دولت این لایحه را از مجلس پس گرفته و اصلاح کرده و بعد از انجام اصلاحات لازم مجددا به قوه مقننه ارسال نماید تا مورد بررسی قرار گیرد.

*پشت پرده مطرح کردن ارز ۱۵ هزار تومانی چیست؟

طبیعتا اگر دولت اقدامی برای پس گرفتن فوری لایحه بودجه ۱۴۰۰ و اصلاح آن بر مبنای نرخ ارز نیمایی حداکثر ۱۵۰۰۰ تومانی انجام ندهد، اتفاقی که کاملا محتمل است، این تحلیل تقویت می‌شود که اظهارات امروز آقای رئیس جمهور صرفا کارکرد تشدید فشار به مجلس بخصوص کمیسیون تلفیق را داشته است و روحانی همچنان تلاش می کند با استفاده از همه ابزارهای خود، جلوی اصلاح چشمگیر لایحه بودجه ۱۴۰۰ توسط نمایندگان مجلس یازدهم را بگیرد./فارس

false
true
false
true

شما هم می توانید دیدگاه خود را ثبت کنید

√ کامل کردن گزینه های ستاره دار (*) الزامی است
√ آدرس پست الکترونیکی شما محفوظ بوده و نمایش داده نخواهد شد


false